Array
(
  [type] => 8
  [message] => Trying to get property of non-object
  [file] => /mnt/bilbo-disk1/websites/louisedelputte.be/demo/modules/database/frontend/database.php
  [line] => 81
)
Array
(
  [type] => 2
  [message] => Invalid argument supplied for foreach()
  [file] => /mnt/bilbo-disk1/websites/louisedelputte.be/demo/modules/database/frontend/database.php
  [line] => 81
)
Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Swimsuits voor triatlons? Waarom, welke maat?

Begin juni dit jaar deed ik mijn eerste 1/8e triatlon en eind juni mijn eerste 1/4 triatlon. Uiteraard ging dit gepaard met de nodige voorbereidingen. 1 aspect was het zwemonderdeel in open water. Of het nu gaat om 600 meter, 1  km of 3,8 km, wetsuits of swimsuits zijn daarbij heel erg handig. Waarom? Wat doen swimsuits precies? Hoe onderhoud je zo’n pakken? Je ontdekt het in deze blogpost.

Swimsuits? Waarom?

Een swimsuit wordt naast triatlons ook gebruikt voor de duiksport, bij het kajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. Er bestaan heel veel soorten swimsuits in alle maten, vormen en kleuren. Een swimsuit moet goed aansluiten, maar je moet uiteraard nog gemakkelijk je armen kunnen bewegen bij het zwemmen of sporten. De gladde buitenkant (Super Composite Skin) laat je gemakkelijker door het water glijden. De materie waaruit het pak bestaat is neopreen.

Houd je warm

Een swimsuit is een pak dat oorspronkelijk gemaakt is tegen onderkoeling en dient als thermische isolatie. Om warm te blijven, komt er een beetje water in het pak dat door het lichaam wordt opgewarmd en je zo warm houdt. Het pak voelt eigenlijk een beetje aan als een 2e huid. Mijn neopreen 2 mm pak zorgt voor comfort in water tussen 18°C en 22°C.

 

Verbetert je houding

Swimsuits zorgen daarnaast voor extra drijfvermogen door de dikkere BPR neopreen panelen in het pak. Het stimuleert een hoge horizontale positie van je lichaam. Zo bespaar je veel energie tijdens het zwemmen in open water, en blijft er meer energie over om snel te zwemmen.

 

Maakt je sneller

Als de temperatuur optimaal is om te zwemmen en je houding ideaal is, komt dat je zwemtechniek en tijd alleen maar ten goede. Zeker wanneer je uitgeput geraakt zoals een 1/8e triatlon waarbij je start met een sprint in het water. Zo zwom ik toch een stuk sneller en gemakkelijker met zo’n pak.

 

Fastskin technologie

Snelle en kwalitatieve zwempakken maakte Speedo al onder andere door de Fastskin technologie die verwerkt wordt in de  wedstrijdpakken en zwembrillen van topzwemmers. Er bestaat een onderzoeks- en ontwikkelingsteam die continu het Fastskin Racing Systeem optimaliseren aan de hand van 3D-scans van topsporters en computersimulaties van de bouw van die sporters in het Speedo Aqualab. Maar Speedo heeft nu ook een range wetsuits uitgebracht in verschillende prijscategorieën. Voorlopig kan ik weg met het instapmodel de Speedo Fastskin Proton fullsuit, maar wie weet wordt ik ooit een zotte zwemmer en heb ik een ander pak nodig ;-)…

 

Speedo Fastskin Proton Fullsuit

Het Proton wetsuit is een erg goed instapmodel.

Het pak kost €249 en is uitermate geschikt voor de beginnende triatleet, de zwemmer die kennis wil maken met het zwemmen in buitenwater of voor de zwemmer die op zoek is naar een comfortabel wetsuit met extra drijfvermogen.

Dit pak is neopreen 2 mm en uiterst rekbaar. De platte naden zorgen voor nog meer flexibiliteit.

Maat

Met deze maattabel kan je perfect je maat bepalen, voor dames:

wetsuits Speedo

Bron: personalswimming.nl

 

Deze maattabel is voor heren:

wetsuits Speedo

Bron: personalswimming.nl

Hoe onderhoud je zo’n swimsuit?

Na elk gebruik (of dat nu in chloor is of in open water) moet je het pak afspoelen met zuiver water. Laat het drogen en bewaar het pak op een droge plaats. Ik plooi het pak ook zo weinig mogelijk op en hang het pak op aan een kapstok om de materie niet te beschadigen en de functionaliteiten zo goed mogelijk te behouden.

 

P.S. Bij vragen over het aanschaffen van zo’n pak, contacteer me gerust via Instagram of Facebook!

Meer artikels

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Ho Ho Ho, beste Asics Kerstcadeau

Het nieuwe jaar staat voor de deur en iedereen begint na te denken over zijn goeie voornemens voor 2016. Ik denk dat de meest voorkomende belofte wel deze is: “Ik ga vanaf 2016 fitter door het leven: dus gezonder eten en meer sporten”. Maar omdat Kerstmis nog op de 25e december
viel en onze goeie voornemens pas starten vanaf 1 januari heb ik toch ook nog even gezondigd ;-). Gelukkig lag hét IDEALE kerstcadeau van ASICS onder onze kerstboom om het nieuwe jaar sportief in te zetten. (Indien je nog op zoek bent naar een leuk ‘nieuwjaarspakje’, hierna enkele ideeën!)

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Eindejaarcadeaus bij Asics Concept Store in Brussel

Twee weken geleden lanceerde het Japanse sportmerk Asics hun eerste brand-store in België (Brussel) met een nieuw winkelconcept! Ook Berlijn, Seoul, Brisbane, Tokyo en New York zullen volgen. Wij waren heel vereerd om aanwezig te mogen zijn bij de opening samen met enkele andere bloggers! Nog op zoek naar een leuk en sportief eindejaarcadeau? Lees dan zeker verder!

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Belmodo Fit Summit 1st edition

Op 24 en 25 september 2016 vond de allereerste editie plaats van de Belmodo Fit Summit. Het was het eerste Belgische allround sport- & health event waarbij de focus breder lag dan enkel fitness. Centraal stonden ook: gezonde voeding, educatie en vooral een hoge dosis fashion en fun. Van zodra het kon, schreven we ons in voor het event want we waren laaiend enthousiast over het breed aanbod aan workshops, alsook de educatieve sessies gegeven door o.a. Sandra Bekkari en Leander Verbraecken.

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Sporten en meer bewegen? Zo hou jij het vol!

Sommigen zagen mij misschien al blinken op de cover op RSL (het magazine van Roeselare, de stad waar ik woon). Ik geef in deze editie van het stadsmagazine tips om meer te bewegen én het vol te houden. Lees hier de 10 tips!

Swimsuits Voor Triatlons Waarom Welke Maat - Artikel - louisedelputte

Quinoa op Mediterraanse wijze

Zin in een gerechtje dat niet lang duurt om klaar te maken, maar toch heel goed scoort? Probeer eens quinoa! Quinoa kan daarnaast op verschillende manieren geserveerd worden: als warm aperitief hapje, als koude lunch om mee te nemen naar je werk, of om nog eens te verwarmen als avondmaal indien je nog quinoa over hebt. Quinoa presenteert heel mooi en smaakt daarenboven nog eens verrassend goed in vele combinaties.

We besloten om op zondagmiddag nog eens een chiro-reünie te houden met de oudleiding (zijn wij echt al zo oud?!) van Chiro Jochi Roeselare. Het was een stralende dag en gastvrouw Liesbeth besloot om de tafel buiten te dekken. Het werd een theekransje-met-alle-soorten-gebak gevolgd door een cava met-aperitiefhapjes namiddag. Iedereen deed zijn duit in het zakje en had iets lekkers mee. Ikzelf zorgde voor een voorgerecht-aperitiefhapje: Quinoa op Mediterraanse wijze.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Louise Delputte maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie